Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11404/3244
Title: Bionanocompuestos de quitosanoóxido de grafeno: una alternativa novedosa para la conservación de alimentos
Other Titles: Bionanocomposites: a novel alternative for food preservation
Authors: Grande, Carlos David
Keywords: Nanocumpuestos;Permeabilidad de gases;Propiedades antimicrobianas
Issue Date: 30-May-2015
Publisher: Servicio Nacional de Aprendizaje (SENA)
Abstract: The bionanocomposites are an emerging alternative to a new era of materials with excellent mechanical properties, thermal, gas permeability and moisture, but above all, biodegradable and bio compatible. In this research, packaging synthesis was studied from graphene chitosan (CFGO) oxide nanocomposites and its potential application in the food packaging industry. Nanocomposites were prepared by a thermal cross linking reaction between chitosan and graphene oxide at 120 ° C. The mechanical properties of the films obtained were studied, where it was observed that the mechanical strength increased from 1.2 to 22.7 ± 6471.6 ± 1775.5 MPa when 0.1% of GO was added to the films. Similarly, the increased stability of the packaging was evidenced by the increase in thermal stability, as evidenced in the gradual increase in glass transition temperature (Tg) with increasing the GO. Finally, the antimicrobial properties of the films were evaluated against E. coli K-12 MG 1655 (Gram-negative) and B. subtilis 102 (Gram-positive). The CF-GO sheet with 0.6% had the highest inhibition against E. coli and B. subtilis, with 22.86% and 54.93% inhibition, respectively. Thus, the addition of GO within the films significantly increased the thermal and mechanical stability and added antimicrobial properties, which makes the use of these films in food preservation industry have a great prospect.
Description: Los bionanocompuestos son una alternativa emergente de una nueva era de materiales con excelentes propiedades mecánicas, térmicas, de permeabilidad a gases y a la humedad, pero sobre todo, biodegradables y biocompatibles. En la presente investigación se estudió la síntesis de empaques a partir de nanocompuestos de óxido de grafeno-quitosano (CF-GO) y su potencial aplicación en la industria de empaques de alimentos. Los nanocompuestos se prepararon por una reacción térmica de entrecruzamiento entre el quitosano y el óxido de grafeno a 120°C. Las propiedades mecánicas de las láminas obtenidas se estudiaron, de donde se pudo observar que la resistencia mecánica se incrementó desde 22,7 ± 1.2 hasta 6471,6 ± 1775,5 MPa cuando se adicionó 0.1% de GO a las láminas. De igual forma, el incremento en la estabilidad de los empaques se evidenció con el aumento en la estabilidad térmica, evidenciada en el aumento gradual de la temperatura de transición vítrea (Tg) con el aumento de GO. Por último, las propiedades antimicrobianas de las láminas fueron evaluadas contra E. coli K-12 MG 1655 (Gram-negativa) y B. subtilis 102 (Gram-positiva). La lámina CF-GO con 0,6% presentó la mayor inhibición contra E. coli y B. subtilis, con 22,86% y 54,93% de inhibición, respectivamente. De esta manera, la incorporación de GO dentro de las láminas aumentó adicionó propiedades antimicrobianas, lo cual hace que la aplicación de estas láminas en la conservación de alimentos tenga gran proyección en la industria alimentaria.
URI: http://hdl.handle.net/11404/3244
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